Opublikowano w: Naturoterapia w praktyce

Definicja: Homeopatia jest metodą terapeutyczną, która stosuje zasadę podobieństw. Można to wyrazić następująco: każda substancja w dającej się zważyć dawce, zdolnej do wywołania objawów chorobowych u osoby zdrowej i wrażliwej, w niskiej dawce, tzw. dawce nieskończenie małej, może wyleczyć występowanie tych objawów – i to niezależnie od rodzaju choroby. Przykładowo lek homeopatyczny z jadu pszczoły leczy użądlenia pszczół.
Homeopatia jest starą metodą leczenia. Już w IV w.p.n.e. Hipokrates zauważył związek między toksycznością danej substancji i jej właściwościami leczniczymi. Przypisuje mu się spostrzeżenie, że te same czynniki, które wywołały chorobę, mogą ją też wyleczyć. Pod koniec XVIII w. dr Hahnemannjako pierwszy wypróbował działanie leków homeopatycznych na sobie samym i na swoim najbliższym otoczeniu, chcąc zbadać ich wpływ na zdrowy organizm.

 

Pobierz cały artykuł w formacie pdf

Opublikowano w: Naturoterapia w praktyce

Wino było od tysięcy lat napojem szczególnym. Zarówno starożytni Grecy jak i Rzymianie traktowali wino nie tylko jako napój. Winem zajmowali się specjalni bogowie: Dionizos i Bachus. Jak powszechnie wiadomo wino obecne jest m.in. w liturgii chrześcijańskiej. Czy odniesienia do wina były przypadkowe, czy też rzeczywiście stanowi ono szczególny dla naszego zdrowia napój?

 

Pobierz cały artykuł w formacie pdf

Opublikowano w:  Monografia naukowa III Międzynarodowej Konferencji "Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna – Bezpieczeństwo żywności i pasz", Krosno,12-13 maja 2016, Naturoterapia w praktyce

Leczenie i profilaktyka z użyciem produktów pszczelich i zielarskich mają długą historię stosowania w medycynie tradycyjnej. Znaleźć można także liczne badania kliniczne, które zamieszczane są w renomowanych publikacjach naukowych, potwierdzające ich skuteczność terapeutyczną. Najlepiej udokumentowane jest działanie propolisu (kitu pszczelego), pyłku pszczelego (zwanego też pyłkiem kwiatowym) oraz miodu, a z produktów roślinnych ziela, kwiatu i korzenia jeżówki purpurowej, kwiatu rumianku i liścia melisy.

 

Pobierz cały artykuł w formacie pdf

Opublikowano w: Monografia naukowa II Międzynarodowej Konferencji "Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna" Krosno, 6 i 7 maja 2015r. , Naturoterapia w praktyce

Wino było od tysięcy lat napojem szczególnym. Zarówno starożytni Grecy jak i Rzymianie traktowali wino nie tylko jako napój. Winem zajmowali się specjalni bogowie: Dionizos, Bachus. Jak powszechnie wiadomo wino obecne jest m.in. w liturgii chrześcijańskiej.
Czy odniesienia do wina były przypadkowe, czy też rzeczywiście stanowi ono szczególny dla naszego zdrowia napój?

Czytaj więcej...

Opublikowano w: Kardiologia w Polsce; Naturoterapia w praktyce

Nadwaga oraz otyłość stanowią w chwili obecnej jedno z największych zagrożeń dla populacji ludzkiej. Wynika to z tego, iż predysponują one do rozwoju innych niebezpiecznych schorzeń, np. chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób nowotworowych, kamicy żółciowej, zwyrodnienia stawów. Polskie badania nad otyłością prowadzone przez kilka dekad dowiodły, że problem ten narasta. Według ostatnich danych z dnia 15 marca 2017 r. publikowanych przez Biuro Analiz Sejmowych osoby z nadwagą stanowiły w Polsce 36,6 % społeczeństwa, a osoby otyłe 16,7 %. Było to powyżej średniej dla krajów Unii Europejskiej, w której te wartości wynoszą odpowiednio 34,8 % i 15,4 %.
   

Pobierz cały artykuł w formacie pdf